انواع حوضچه های ته نشینی
انواع حوضچه های ته نشینی
انواع حوضچه های ته نشینی که به طور معمول در سیستم های تصفیه آب مورد استفاده قرار می گیرد،حوض هاي ته نشيني معمولا استفاده از هندسه مستطيل، مربع و دايره متداول تر مي باشد.از متغيرهاي مهم در طراحي حوض هاي ته نشيني مي توان به هندسه حوض، نرخ بار سطحي ، زمان ماند، ناحيه ورودي و خروجي، نرخ بار سرريز و سامانه جمع آوري لجن اشاره كرد. محدوده تقريبي مقادير مناسب براي اين متغيرها در جدول زیر آمده است. از آنجايي كه در اكثر موارد زمان ماند واقعي حوض هاي ته نشيني به مراتب كمتر از زمان ماند طراحي است، اين عامل باعث رخ دادن پديده هايي همچون جريانات مدار كوتاه مي شود، كه در نهايت منجر به كاهش بازده ته نشيني مي گردد.
حوض هاي مستطيلي
در حوض هاي مستطيلي معمولا از نسبت طول به عرض 2 به 1 تا 3 به 1 استفاده ميشود.استفاده از حوض مستطيلي با نسبت طول به عرض 6 به 1 تا 7 به 1به دليل ايجاد جريان ايده آل در ورودي و خروجي حوض براي كنترل جريانات مدار كوتاه، موثرتر مي باشد. از ديگر ملاك هاي موردنظر در طراحي حوض مستطيلي اين است كه نسبت عرض به عمق حوض بايد در محدوده 3 به 1و حداكثر 6 به 1باشد و ارتفاع آزاد براي كاهش اثرات باد در حدود 0.6 متر در نظر گرفته شود. معمولا حوض هاي مستطيلي با جريان افقي به علت اين كه داراي توانايي و پايداري بيشتري نسبت به شوك هاي ناشي از بارگذاري هاي مختلف هستند، نسبت به ساير هندسه ها بيشتر موردنظر طراحان است. از ديگر فوايد حوض هاي مستطيلي استفاده از ديوار مشترك
بين حوض ها است، كه باعث اقتصادي شدن طرح مي گردد.
حوض هاي با هندسه مربع
حوض هاي با هندسه مربع معمولا به صورت ورودي از مركز طراحي مي شوند.حوض هاي مربعي داراي برخي مزاياي حوض هاي مستطيلي نظير استفاده از ديوار مشترك براي دو حوض و همچنين داراي برخي مزاياي حوض دايرهاي نظير سهولت جمع آوري لجن مي باشند. از مشكلات حوض هاي مربعي ميتوان به عدم توزيع يكنواخت جريان در سطح حوض به دليل هندسه سازه خروجي كه در محيط حوض تعبيه ميشود و همچنين ته نشين شدن لجن در گوشه ها اشاره كرد.
حوض هاي ته نشيني دايره اي
در حوض هاي ته نشيني دايره اي نحوه ورود آب به دو صورت ورود از مركز و ورود از محيط مي باشد. بر اساس تحقيقات به عمل آمده اين مطلب اثبات شده است كه در حوض هاي با ورودي محيطي، وقوع مساله جريانات مدار كوتاه كمتر از حالت ورود از مركز مي باشد. از مزاياي حوض هاي دايره اي مي توان به سهولت در جمع آوري لجن اشاره كرد. به همين علت از آن بيشتر در مواردي كه حجم لجن توليدي نسبت به جريان ورودي بالاست، نظير حوض هاي تغليظ لجن، استفاده مي شود.